Een half jaar bij Wire Group

Zo, mijn eerste half jaar bij Wire Group en op het gebied van impact investeren zitten er op en mijn vakantie staat voor de deur. Nog steeds ben ik vol verwondering van wat er allemaal gaande is op het ‘impact’ gebied. Er is voor mij een hele wereld open gegaan vol met interessante en relevante bedrijven, adviseurs, fondsen etc. Omdat ik steeds vaker vragen krijg vanuit mijn omgeving over wat ik nu precies doe en wat impact investeren is, hieronder wat achtergrond en aansprekende voorbeelden om een beter beeld te geven. Maar om te beginnen wil ik eerst de twee grootste misverstanden die ik heb gehoord over impact investeren adresseren:
(i) Een beetje duurzaam is al voldoende voor impact investeerders! Bij impact investeren gaat het niet alleen om de directe resultaten, maar juist om de verandering. Bedrijven die in aanmerking komen voor ‘impact investeerders’ hebben als doel om een positieve verandering te realiseren met hun bedrijf, bijvoorbeeld de levensstandaard in Afrika verbeteren of zich in Europa richten op een duurzame kledingindustrie door 100% recyclen mogelijk te maken. Dit is dus anders dan bedrijven die zich in hun bedrijfsvoering houden aan milieu, governance en sociale maatstaven. Dit is uiteraard ook goed, maar zorgt niet voor de positieve verandering op lange termijn.
(ii) Impact investeren levert niks op! Impact investeringen moeten naast ‘impact’ ook financieel rendement opleveren. Het mooie en moeilijke van impact investeren is dat de balans impact en rendement en zeker ook het type impact of regio waarin je impact wil realiseren zeer persoonlijk is. Maar key is dat er ook financieel rendement moet worden gemaakt, want dat zegt iets over de lange termijn houdbaarheid van een bepaalde impact. Investeringen kunnen direct plaatsvinden of via diverse fondsen die veelal actief zijn op specifieke geografieën, thema’s, SDG’s en assets classes (schuld, public/private equity, venture capital). De fondsen waar ik mee heb gesproken zijn professioneel, strak georganiseerd en hanteren reguliere investeringsprocessen.

Nu dat dit helder is, mijn rol binnen Wire Group. Ik ben dagelijks bezig met het screenen en analyseren van interessante en mooie impact proposities voor de relaties van Wire Group en onderhoud het contact met alle relevante marktpartijen. Ik richt me vooral op Europese proposities, waar anderen in mijn team zich richten op bijvoorbeeld Afrika en India. Als een propositie interessant genoeg is, maken we een volledige (impact) analyse voor onze relaties en mogelijk later nog een volledig due diligence. Naast deze ‘investments-rol’ draag ik bij aan andere activiteiten van Wire Group, zoals Next-Gen events, trainingen en strategische sessies met onze relaties. Ik verwijs je graag naar onze site voor wat Wire Group allemaal doet, want we doen veel.

Dan nu de voorbeelden, ik heb in korte tijd aardig wat mensen ontmoet met de meest uiteenlopende ideeën, bedrijven of fondsen. Hieronder een selectie van voorbeelden die wat mij betreft vanuit een impact hoek goed weergeven waar het om gaat:
• Aqua Spark, een fonds dat zich richt op verduurzamen van de gehele keten van aqua cultuur. Dit is niet alleen relevant voor conservatie van onze oceanen en het behoud van de vispopulatie, maar ook als oplossing voor de toekomstige vraag naar duurzame voedingsrijke dierlijke proteïnen (meer info) .
• Circularity Capital, een fonds dat is gericht op het investeren in de circulaire economie. Met bijvoorbeeld een aansprekende investering in Winnow, een tech-onderneming die onder meer bij Ikea zorgt voor een reductie van de voedselverspilling van 350.000 maaltijden in acht maanden (meer info)
• Ananda Ventures, een fonds dat zich richt op investeren in sociale ondernemingen in Europa op het gebied van educatie, werkgelegenheid, duurzame consumptie en gezondheidszorg. Met als mooie investering Careship, een bedrijf dat ouderen en hun familieleden helpt om de kwaliteit van leven van de ouderen te verhogen;
• Swink, een bedrijf dat zich richt op mensen met autisme, die met hun unieke vaardigheden als consultant werkzaam zijn voor corporates in Nederland (meer info)

Kortom, genoeg mooie voorbeelden in een half jaar tijd! Als je vragen hebt of eens verder wil praten over impact investeren, interesse hebt om bij Wire stage te lopen of iets anders, stuur me een mail of bericht via Linkedin.

Paul Helmsing

Met elkaar het verschil maken

Nu lezen