Met elkaar het verschil maken

Impact investeren draait om het creëren van impact. Iedere investeerder wenst een zo hoog mogelijke impact te genereren door het inzetten van zijn of haar vermogen. Veel investeerders hebben de wens dat het vermogen dat hij of zij investeert in een onderneming het verschil maakt: door de betreffende investering is de onderneming in staat om impact te creëren wat anders niet gelukt zou zijn. Deze wens, additionaliteit genoemd, betekent vaak dat investeerders geen geld steken in ondernemingen als het gevoel bestaat dat de onderneming op een andere manier ook aan financiering kan komen. We kunnen ons echter afvragen of we het ons nog kunnen veroorloven om op deze manier te selecteren gezien de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat.

We hebben te maken met een groei van de wereldbevolking en dalende voorraden van natuurlijke grondstoffen. Deze combinatie zal een enorm effect hebben op de beschikbaarheid van voedsel en water, op gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur en milieu. De tijd dringt. Er moet alleen al een extra 700 miljard dollar per jaar worden geïnvesteerd om de opwarming van de aarde binnen de grens van 2 graden te houden. Dit zijn bedragen die de impact investeringswereld te boven gaan.

Recentelijk zijn dan ook partijen opgestaan uit de ‘main stream’ financiële wereld om het kapitaal te mobiliseren ter financiering van deze investeringen. TPG, een grote traditionele private equity fondsmanager, is momenteel bezig om een impact fonds op te zetten van 1,5 miljard dollar, een schaal die we tot nog toe weinig hebben gezien in de impact investeringssector. Het fonds zal impactgerichte bedrijven financieren die de financieringscapaciteit van de bestaande impact investeerders zijn ontgroeid.

Ook de kapitaalmarkt wordt ingezet; steeds vaker worden groene obligaties – green bonds – uitgegeven. Dit zijn obligaties met dezelfde financiële kenmerken als gewone obligaties. Het onderscheid zit in de besteding van de fondsen. Het opgehaalde geld van groene obligaties gaat specifiek naar de financiering van milieu vriendelijke activiteiten. Momenteel is er al voor een bedrag van ruim 215 miljard dollar aan groene obligaties uitgegeven.

Geen enkele investeerder kan bij deze enorme bedragen individueel het verschil maken. Toch is de ontwikkeling van eminent belang: gezamenlijk kunnen we een beweging in gang zetten naar een impactvolle wereld. Want impact creëren betekent verandering bewerkstellingen. Op grote en kleine schaal. Elke investeerder zal zichzelf telkens de vraag stellen hoe creëer ik de meeste impact? Dat kan met een groot belang in een klein bedrijf en een hoge additionaliteit. Maar vergeet ook niet de – relatief – kleine investering in een groot project met wellicht een hogere impact. Beide zijn nodig.

Martha van Dijk

 

New imperative for leaders: competence and conscience

Nu lezen